Livestreaming, efteråret 2024
Siden 2016 har Røgen Borgerforening været værter for Live Streaming fra Aarhus Universitet. Programmet for efteråret 2024 er nedenstående seks foredrag. Det kræver ikke tilmelding at deltage. Møde op ca. 18.45 i Røgen Forsamlingshus, så er du klar til det begynder kl. 19.
Ca. kl. 20 er der pause i foredraget, hvor der til alle deltagere er kaffe/te og kage. Det koster 25 kr. pr. deltager.
Læs meget mere om livestreaming på https://ofn.au.dk/sted/
24. september
Spejlbilleder og molekyler
Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur – bl.a. når der udvikles nye lægemidler.
1. oktober
Jordens forhistoriske klimakatastrofer
Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle i Jordens klimaforandringer, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?
22. oktober 2024
Teleskopet - vores øje til universet
Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder, men kan også give os viden om bl.a. big bang og universets udvidelse, samt om stjerners grundstofindhold og deres exoplaneter. Hør om teleskopets historie og hvordan det er nøglen til at forstå universet.
5. november
Tal, tilfældigheder og tipping points
Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik spiller også en vigtig rolle i at forstå verden omkring os. Hør om statistikkens heldige og mindre heldige historier og dyk ned i den nyeste forskning omkring tipping points i klimaet.
12. november
Fortidens og fremtidens vilde natur
Mange dyre- og plantearter er i disse år i tilbagegang – men hvornår begyndte nedgangen og hvad er årsagerne? Lær naturens spilleregler at kende for bedre at komme de truede arter til undsætning.
19. november
Videnskaben bag øl
Hos Carlsberg brygger de ikke kun øl – deres forskningslaboratorium har gennem årene også udviklet viden og nye teknikker som ikke kun har forbedret produktionen af øl, men som også har bidraget til forskning i bl.a. gær og klimatolerante planter.
BEMÆRK:
Dette foredrag varer 30 minutter længere end normalt (sluttidspunk ca. kl. 21.30)
Der serveres smagsprøver, og dermed vil der være behov for tilmelding til foredraget, så vi ved hvor meget vi skal bestille.